zpět
Zajímavost – Rumex acetosa (šťovík kyselý (kyseláč luční))
- Pro vysoký obsah vitamínu C se kyseláč někdy sbírá a vaří nebo požívá syrový jako planě rostoucí zelenina. Avšak ty látky, které působí jeho kyselou chuť (kyselina šťavelová a šťavelan), jsou ve větším množství lidskému zdraví škodlivé. Při masovém výskytu na pastvinách byly popsány i otravy dobytka. úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- Jako všechny větrosprašné rostliny produkuje kyseláč mnoho pylu. Se svými asi 400 milióny pylových zrn na rostlinu náleží v naší flóře mezi největší producenty pylu. úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- Mladý šťovík představuje chutnou zeleninu. úryvek z Polívka (1900-1904)
- V lodyze a listech obsahuje kyselinu šťavelovou, která mu dodává příjemně kyselou chuť. Plžům je však tato látka odporná, proto šťovík kyselý nežerou. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Z kořenů se připravuje žluté, z listů a lodyhy červené barvivo. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Ze šťovíku se získává kyselina šťavelová, užívaná v lékařství. úryvek z Polívka (1900-1904)
Našli jste překlep? Napište nám na danmich(zavinac)email.cz a my chybu v co nejkratší době opravíme.